Surfplattor är från Mars och läsplattor från Venus

När det gäller inköp av teknikprylar,  visar ny Amerikansk data från Nielsen  att män föredrar surfplattor, medan kvinnor föredrar läsplattor.

Kvinnor innehar 61% av läsplattemarknaden, mot 46% för ett år sedan. Män har 57% av surfplattemarknaden, en minskning från 61% under Q3 2010.

Det är fortfarande lite tidigt i surfplattelivet att tilldela den en manlig symbol på baksidan av varje såld platta, men det finns några skäl till varför män och kvinnor väljer de prylar som de använder.

Läsning – Den största orsaken kan vara att kvinnor är större läsare än män. Kvinnor läser 9 böcker per år, jämfört med 5 böcker för män . Den litterära kärleken kan ligga bakom att läsplattan till större del ägs av kvinnor.

Storlek – Kanske den näst största orsaken till att läsplattor attraherar kvinnor är storleken. Jämfört med surfplattor är läsplattor tunnare, lättare och mindre. Detta innebär att den slinker ned med lätthet i en handväska och kan hållas under längre perioder.

Multifunktionalitet – Surfplattan lockar männen mer  av samma skäl att många av oss plockar upp en schweizisk armékniv eller alltid har silvertejp tillhands – den kan göra mer än en sak. Den kanske inte är det perfekta verktyget för jobbet, beroende på den exakta situationen, men den är bättre än ett verktygsbälte fullt av enheter med bara en fuktion.

Kraft – Vi kan också se en effekt av marknadsföring och könspreferenser för kraft och styrka. Stereotypiskt gillar män snabba sportbilar, som, om man tittar på surfplattor dyker upp i marknadsföringen av snabbare processorer och mer kraftfull grafik. Läsplattor, å andra sidan, fokuserar på att sälja en bok-liknande upplevelse.

Hur ser framtiden ut för surf- och läsplattor?

Vi börjar se en mängd olika storlekar på surfplattemarknaden, på Android sidan i alla fall. Detta kan leda till en viss utjämning av könsskillnaderna eftersom fler människor köper surfplattor och läsplattor. Det kan förväntas att efter den här julen kommer vi att se en demografisk förändring av ägande gällande kön och ålder.

Vem vet, Apple kan komma ut med en tunn 8 ”iPad med en retina display som passar perfekt i en handväska och stjäl ännu en marknad. Eller  Amazon kan omvandla sina nuvarande läsplatteägare till surfplatterägare med en liten Android platta.

(Källa: gottabemobile.com)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *